Wat is beeldende therapie?
Healing HeArt Therapy biedt Kunstzinnige Therapie Beeldend, antroposofische gericht, met een holistisch mensbeeld. Dit houd in dat er naast de gesprekken ook kunstzinnig wordt gewerkt. Denk hierbij aan; tekenen, schilderen, boetseren en af en toe meditatie of muziek. Kunst helpt mensen makkelijker te ontspannen, dieper met zichzelf te verbinden en meer tot rust te komen. Daarnaast geeft het mensen de ruimte zich ook non-verbaal te kunnen uiten. Het gaat er dan ook niet om of het kunstwerk mooi is of niet. Het gaat om het proces en wat het voor jou betekend. Het maken van kunst kan helpen ervaringen op een zachte manier te verwerken. Hierdoor kan men de ervaring beter begrijpen, voelen, een plekje geven en vervolgens loslaten.
Naast het maken van kunst zijn er natuurlijk ook verdiepende gesprekken. Met de therapie die ik geef wil ik mensen vooral welkom heten om zichzelf te mogen zijn en in zichzelf op ontdekkingstocht te gaan. Het is heel belangrijk voor mij dat ieder mens die bij op therapie komt zich hier fijn voelt. Een goede klik met de therapeut is naar mijn mening van wezenlijk belang voor het genezingsproces.
Healing HeArt Therapy heet ieder mens welkom. Ook als je geen psychische problemen hebt ben je van harte welkom! Soms kan een luisterend oor en een verdiepend gesprek bij het maken van kunst heel fijn zijn. Een moment om even aandacht aan jezelf te geven.
Hoe werkt kunstzinnige therapie voor kinderen en pubers?
Voor kinderen werkt het kunstzinnig werken vooral op een onderbewust niveau. Een jong kind heeft vaak nog niet het vermogen om te reflecteren op hun schilderijen. Het maken van kunst kan hen helpen het onderbewuste meer in balans te brengen. Kinderen vinden het vaak moeilijk om te praten over moeilijke dingen, maar zij kunnen wel heel duidelijk uiting geven aan hoe zij zich voelen door het maken van kunst. Doormiddel van verschillende oefeningen kan ik spelenderwijs met hen aan de slag gaan waardoor zij hun verhaal kunnen vertellen op een creatieve manier. Wanneer kinderen pubers beginnen te worden komen er vaak diepere vragen in hen op. Onzekerheden over zichzelf, de wereld en hoe zij als mens in de wereld willen staan. Ook in die leeftijd kan kunstzinnige therapie heel fijn zijn om net dat extra stukje aandacht te geven om met deze diepere levensvragen aan de slag te gaan.
Hoe werkt kunstzinnige therapie voor volwassenen en ouderen?
Voor volwassenen werkt het in principe net zo als bij kinderen, het uiting geven aan gevoelens, het spelenderwijs opzoek gaan naar jezelf en het onderbewuste meer in balans brengen. Het verschil met kinderen en volwassenen is dat zij al een heel lange tijd hier op aarde hebben geleefd en daardoor op een andere manier naar het leven kijken. Volwassenen komen met andere vragen dan kinderen. Ik vind ook juist deze leeftijd heel fijn om mee te werken omdat je dan samen meer de diepte in kunt gaan, opzoek naar jezelf. De kunst helpt om jezelf beter te begrijpen en op jezelf te reflecteren. Hierdoor kunnen verschillende moeilijke momenten verwerkt worden zodat je weer een stapje dichter bij datgene bent wat je echt wilt in het leven. Voor ouderen kan het kunstzinnig werken veel rust en verbinding brengen. Kunstzinnig werken kan mensen een gevoel van vrijheid geven (het op kunnen gaan in hun kunstwerk) en herinneringen van vroeger kunnen worden opgehaald. Het spreekt de jeugdige kant in de mens aan en kan daarmee ook de vitaliteit versterken.
Voor wie is deze therapie geschikt?
Voor ieder mens. Ook voor mensen die gewoon het fijn vinden om even te komen praten.
"Ik denk dat ieder mens wel door moeilijke tijden leeft en een luisterend oor kan soms veel betekenen."
Het is wel van belang om te weten dat dit een aanvullende therapievorm is. Dit houdt in dat wanneer de problematiek te complex is, er altijd ook gekeken wordt naar een andere behandelaar (bijv. psycholoog of arts) als kunstzinnig therapeut ben ik niet bevoegd om diagnoses te stellen of medicatie te geven. Ik werk vooral met een holistische kijk op de mens en help daarin het genezend vermogen te versterken.
Problematieken waarmee ik ervaring mee heb opgedaan als therapeut:
burn-out
angstklachten (bijv. faalangst)
slaapproblemen
depressie
trauma
zingevingsvragen
vermoeidheid
rouwverwerking
emotie regulatie
weinig zelfvertrouwen
hoog sensitiviteit
hoog gevoeligheid/overprikkeling
grote veranderingen in het leven
Opbouw van de therapie
Gratis kennismaking (+/-30 min)
Samen opzoek gaan naar jou doelen voor de therapie en het maken van een behandelplan (+/- 60 min)
Daarna volgen een aantal sessies van 60 min. Gemiddeld komen mensen vaak één keer per week gedurende twaalf weken.
Evaluatie en afsluiting van het traject (+/- 60 minuten)
Lees hier meer over in de algemene voorwaarden onderaan de pagina 'prijslijst'